Fiókom
E-mail cím:


Jelszó:


Regisztráció

Boszniai piramisok magyar emlékei

Boszniai piramisok magyar emlékei
Boszniai piramisok magyar emlékei Boszniai piramisok magyar emlékei Boszniai piramisok magyar emlékei Boszniai piramisok magyar emlékei Boszniai piramisok magyar emlékei Boszniai piramisok magyar emlékei Boszniai piramisok magyar emlékei
Tudta, hogy a nemrég feltárt piramis gyomrában ősmagyar rovásírással írt emlékeket találtak? Személyesen élhetik át a legősibb emlékeken keresztül őseink életét, szokásait, hitvilágukat…

dátum részvételi díj akciós ár foglalás/kalkuláció
2018.09.11-14 49,990Ft 49,990Ft foglalás/kalkuláció
Ár : 49,990Ft
Utazás
Egyágyas felár 9000
Napok száma 4

Tudta, hogy a nemrég feltárt piramis gyomrában ősmagyar rovásírással írt emlékeket találtak? Személyesen élhetik át a legősibb emlékeken keresztül őseink életét, szokásait, hitvilágukat…

Időpontok:     2018.  09.11-14.

Időtartam:      4 nap/ 3 éj

Utazás:            autóbusszal
Szállás:           ***szállodában
Ellátás:           Félpanzió (reggeli+ vacsora)

PROGRAM:

1. nap: Indulás reggel 6:00-kor Budapest, 14. kerület, Hősök tere, Műcsarnok melletti buszparkolóból (Vidéki felszállást foglaláskor jelezzék).  Útközben rövid megálló Eszéken, ahol kellemes sétát teszünk a történelmi várnegyedben. Este a szállás elfoglalása Szarajevó környékén, majd vacsora.

 

2. nap:

Reggeli után utazás a Szarajevótól 30 kilométerre fekvő Visokóba, a „boszniai piramisok völgyébe”, ahol megtekintjük a tudományos körökben nagy port kavart, 2005-ben felfedezett boszniai piramisokat. Semir Osmanagić, Amerikában élő bosnyák üzletember-régész szerint ezek Európa legrégibb és legnagyobb piramisai. Igencsak érdekes adalék, hogy Szakács Gábor és Friedrich Klára íráskutatók a piramisok alatti alagutakban feltárt írásos köveken eddig a székely-magyar rovásírásnak több mint 20 betűjét azonosították. Vezetőnk segítségével ellátogatunk a környék legjelentősebb régészeti feltárásaihoz.

Délután Szarajevó belvárosát fedezzük fel, mely az I. Világháborút kirobbantó Ferenc Ferdinánd trónörökös merényletének a helyszíne volt. A város rendkívüli hangulatát a történetét alakító négy vallási csoport (muzulmán, ortodox, római katolikus, és zsidó) által hátrahagyott kulturális örökség adja. Néhány száz méteren találunk itt mecsetet, ortodox és katolikus templomot valamint zsinagógát is.Az 1992-1995 közötti szerb ostrom felbecsülhetetlen károkat okozott a városnak, de az utcákon sétálva e szörnyű korszaknak már alig látni nyomait. Olyasfajta irigylésre méltó lendületet érezhetünk, ami minden idegen idelátogatónak a csodálatára szolgál. Városismerkedő túránk során megnézzük a nemzetközi összefogással felújítás alatt álló Nemzeti Könyvtár épületét, a Ferhadija sétányon található Sebilj kutat, a piactéri Havadzsi-dzsámit, az 1914-es merénylet helyszínéül szolgáló, Gavrilo Principről elnevezett Princip hidat (más néven Latin híd), valamint átkelve várost kettészelő Miljackan, megnézzük az askenázi zsinagógát. Városnézés után szabadprogram (hangulatsétát tehetünk a Ferhadijan, kóborolhatunk a bazárban, vagy ebéd gyanánt ízeltes helyi ételeket kóstolhatunk meg, például a négyféle ízesítésben kapható bureket). Este visszatérés a szállásra, vacsora.

 

3. nap:

Reggeli után elindulunk a Neretva folyó mentén Mostarba, Bosznia-Hercegovina legszebb városába. Megérkezve megnézzük a város legjelentősebb látnivalóját, az Öreg-hidat (Stari Most). A 400 évig álló híd 1993 novemberében a bombázások által a környező óváros egyéb épületeivel együtt elpusztult, s mára csupán e régi hídnak a nemzetközi összefogással 2004-ben újraépített tökéletes mását láthatjuk. Sétálhatunk a hangulatos galériákkal és ajándékboltokkal szegélyezett utcákon, vagy török kávét kortyolgathatunk a kitűnő kávézók egyikében. Késő délután szabadidő Szarajevóban, majd visszatérés a szállásra, vacsora.

 

4. nap:

Reggeli után a szállás elhagyása. Indulás haza. Folyamatos utazás, rövid pihenőkkel. Érkezés a kiindulás helyre az esti órákban.

Részvételi díj: 49.990 Ft/fő,

mely tartalmazza az utazás, 3 éjszaka szállás, félpanziós ellátás, és az idegenvezetés költségeit.

Adminisztrációs díj: 1.000 Ft/fő

Egyágyas felár: 9.000 Ft/fő

BBP biztosítás (70 éves korig): 2.200 Ft/fő

BBP biztosítás (70 éves kortól): 4.400 Ft/fő

Kötelező idegenforgalmi adó+városbelépési díj: 20 €/fő (helyszínen fizetendő)

Várható belépődíjak: össz.: 15 €/fő

 

Szükséges úti okmány magyar állampolgároknak: érvényes személyigazolvány vagy útlevél.

 

Boszniában a hivatalos pénznem a bosnyák konvertibilis márka.

1 márka (BAM) = 145,7 Ft, 1 márka (BAM)= 0,5 Euro

1 BAM= 100 pfenning

Érmék Használatban 5, 10, 20, 50 pfenning, 1, 2, 5 márkás

Bankjegyek Használatban 50 pfenning, 1, 5, 10, 20, 50, 100, 200 márkás

Szerbiában a hivatalos pénznem a szerb dinár.

1 dinár (RSD) = 2,6 Ft

Érmék Használatban 1, 2, 5, 10, 20 dinár

Bankjegyek Használatban 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1000, 2000, 5000 dinár

A költőpénzt célszerű Euróban vinni, mert a célországban nem minden esetben váltják a forintot, illetve kedvezőtlen árfolyamon történik az átváltás. A márka értéktelensége miatt szintén érdemes Eurót használni Boszniában. A külföldi bank automaták (ATM) elfogadják a magyar bank- és hitelkártyákat.